Har du fått trips på plantene dine?

Grønnplanter Planter Plantestell Trips

Mange kunder kommer innom og er opprørt over problemer med trips og skadedyr på plantene sine. Trips i tillegg til ullus/rotlus og skjoldlus er kanskje noen av de mest plagsomme skadedyrene å bli kvitt. 

Vi har god erfaring med å bli kvitt trips på plantene ved bruk av neemolje, og kanskje viktigst av alt - en skikkelig god vask av bladene. 

Hvordan vet du om plantene har trips? 

Man oppdager ofte trips på plantene, ved at plantene får lyse/brune flekker/lysninger i bladverket. Kanskje er det blader som begynner å henge, og planten kan se litt "trist" ut. Får du gule lysninger på bladene, eller lyse brune flekker som virker tørre, kan dette være tegn på at trips har forsynt seg av plantesaften i bladene. Hvis du i tillegg finner små sorte prikker ved de skadde stedene, er dette ofte avføring fra tripsen. 

Dette bladet har begynt å få lysere områder/gulpreg med små områder med brunere flekker. Denne planten har mange trips på nymfestadiet. Når tripsen er på nymfestadiet er de små og lyse/gulaktige i fargen. De har ofte form som en larve. På bildene her, så nymfene nærmest ut som små støvkorn. Hvis du pirker forsiktig borti dem med neglen, vil de begynne å bevege seg sakte. 

Trips på plante

På dette bladet er det både nymfer og voksne trips. De voksne tripsene ser ut som små smale fluer med vinger som ligger bak inntil kroppen. Tripsen kan ofte ha flere farger, da det finnes flere tusen ulike typer. De vanligste fargene man kan gjenkjenne trips på, er vet at de ser grå, brun eller sort ut i fargen. 

Behandling: 

Del 1 - vasking av planten

Min erfaring er at en grundig vask av planten er svært effektfullt. Sett planten i dusj/badekar, og skyll den med lunkent vann. Når jeg vasker planten går jeg grundig til verk, og vasker hvert enkelt blad både på over- og undersiden. Samtidig som jeg vasker, gnir jeg med fingrene i furer og kantene til stilkene. 
OBS: Dersom du ikke ønsker at jorden til planten trekker for mye vann under behandlingen, kan du tre en plastpose rundt potta og knyte den sammen rundt stenglene. På bildet under vasker jeg en Epipremnum `golden pothos`som har trips.

Del 2 - Behandling med Neemolje 

Jeg bruker en sprayflaske og blander sammen Neemolje og Pro-tect fra Dyna Gro i rent vann. På en liter vann bruker jeg ca 2 ss neemolje og 2 ts pro-tect. Rist flasken godt, og sjekk om all oljen har løst seg opp (anbefaler en gjennomsiktig flaske). Dersom oljen ikke løser seg ordentlig opp kan du enten tilsette en ts grønnsåpe eller ta i litt mer pro-tect. 

Pro-tect

Spray så blandingen på alle blader på planten. Her er jeg nøye med å spraye på både over- og undersiden av bladene, stilkene og det øverste jordlaget. Når du har sprayet ned planten skal den stå å tørke. Man skal ikke skylle planten etter at man har sprayet den inn. 

Del 3 - Gjenta behandlingen

Jeg bruker å gjenta behandlingen med både vasking av bladene og spraying med neemolje tre dager på rad. Deretter sjekker jeg bladene på planten jevnlig for å sørge for at det ikke er flere trips. Dersom man ser trips, gjentar man behandlingen. Når planten har stått en uke etter behandlingen uten tegn til nye trips, tar jeg planten tilbake der den sto. 

Merk at Trips har flere stadier, og at utviklingen mellom stadiene går relativt raskt, det tar ofte kun noen få uker fra larvestadiet til voksen trips. Trips kan også legge egg inni bladene. Utviklingen på disse kan gå fra 2-9 dager (avhengig av faktorer som temperatur), så det er derfor viktig å følge godt med på planten etter behandling, for å unngå at du får et nytt utbrudd av trips fordi nye egg har klekket. 

Har du voksne trips på plantene dine, kan du også bruke blå limfeller for å få tatt disse. Trips tiltrekkes nemlig blått. Under plantestell i nettbutikken vår finner du både neemolje, Pro-tect og blå limfeller

Behandling av trips på planter

Det er viktig å vaske plassen der planten har stått, og så bør man sjekke planter som eventuelt har stått i nærheten av den infiserte planten. 

Lykke til! 


Eldre innlegg Nyere innlegg