Vår topp 5 liste over plantene som er mest utsatt for trips og skadedyr

Opp gjennom årene har det blitt en del planter inn og ut av huset og i butikken hos meg, og med det har jeg også gjort meg opp noen erfaringer med de plantene som jeg oftest opplever at får skadedyr. Det finnes selvsagt unntak fra denne regelen, da vi alle vil ha våre ulike erfaringer, men jeg opplever at jo mer kunnskap jeg har om en plante, jo lettere er det å ta grep både for å behandle men kanskje også unngå skadedyr. Under finner du vår topp 5 liste over de plantene vi oftest opplever at får skadedyr - men fortvil ikke, vi skal selvfølgelig også gi deg noen gode råd for hvordan du kan bli kvitt dem! 

Vår topp 5 liste lyder som følgende: 

Syngonium
Syngonium er den planten som vi ved desidert flest tilfeller har opplevd, både når vi har fått den fra leverandør, men også i løpet av tiden hjemme i stua, har hatt trips. Syngonium er også en plante vi av og til ser at får spinnmidd, men her er det desidert trips som tar førsteplass!  

Monstera
På vår andreplass finner du den folkekjære Monsteraen. Ja, dette er en superkjekk plante, både med tanke på sin hardførhet og lettstelthet, men den har jaggu også lett for å få trips. Heldigvis er det også relativt lett å behandle Monstera mot nettopp trips. Dette på grunn av de store bladene som er ganske slette, noe som gjør vaske-jobben mye lettere. Jeg har faktisk flere planter hjemme, som jeg ikke har aktiv behandling på, annet enn at jeg tar de få tripsene jeg ser og moser de med fingeren. 

Ficus 
Det morsomme med ficus er at denne planten ofte leveres med en liten lapp med "easy care plant". Dette finner jeg noe ironisk for en plante som kanskje for de fleste kan oppleves litt som en "dramaqueen". Jeg har ikke tall på hvor mange ganger kunder kommer inn i butikken og spør hvorfor ficus-planten deres slipper alle bladene. Spøk til side - ficus havner på en god tredjeplass med bakgrunn i at dette er en favoritt-plante for spinnmidd! Heldigvis er spinnmidd også et skadedyr som ganske lett lar seg fjerne, uten for kompliserte metoder. Vi kommer tilbake til det litt lengre ned. 

Eføy
Eføy er kanskje den planten som det er flest delte meninger om når det kommer til kundene våre. Noen elsker dem, og får de virkelig til å trives, mens andre melder om at de aldri har hatt en eføy som har overlevd hos dem. Eføy er en plante som trenger å være jevnt fuktig, og dette kan by på utfodringer for enkelte. Planter som trives best i et fuktig miljø har også dessverre lett for å få spinnmidd, og særlig eføy er utsatt for dette. 

 Alocasia 
Alocasia er også en yndet plante for spinnmidd. Dette handler nok noe om at spinnmidd ofte stortrives i fuktige miljø. Alocasia er jo en plante som helst ikke skal tørke ut, noe som krever at den har jevn tilgang på fuktighet. Alocasia er også en planten som trives best med temperaturer over 15 grader, noe som også er med på å gjøre den mer utsatt for spinnmidd. 

Er noen av dine favoritt-planter på denne listen? Ble du fortvilet over denne lesningen? Det har du ikke grunn til - du skal selvfølgelig fortsatt ha favorittplanten din! Her kommer noen råd som kanskje hjelper på for å unngå å få nettopp disse plagene: 

1. tips: Vanning

Vann alltid plantene dine fra undersiden - på skål eller i et kar. Dette gjør at plantene får en jevnere vanning, og du slipper at planten blir unødig stresset av undervanning. Stressfaktorer hos planter, som undervanning, for lite lys og mangel på næring kan faktisk føre til at plantene lettere blir utsatt for skadedyr. 

Sørg også for å etablere en god vanningsrutine for dine planter. Og viktigst av alt, vær observant. Ta plantene dine nærmere i øyesyn - ser det ut som at bladene henger litt, begynner toppskuddet å lene seg til siden, eller ruller bladene seg innover, så er dette tegn på at planten er tørst. 

Sørg også for å vite hvilke planter du har - Calathea, Syngonium, Caladium, Eføy og Alocasia er eksempler på planter som trives best når de er jamt fuktig, og skal helst ikke tørke for mye opp. Disse plantene må ofte ha vann hyppigere enn en gang per uke, spesielt om det er vamt ute. Vær også obs dersom du har varmekilder som blåser luft i huset. Varmepumpe og varmeovner er med på å tørke ut både lufta og plantene. 

2. tips: Riktig plassering av din plante

Plantene våre kommer fra ulike forhold, og ønsker ulike forhold for å trives. Noen planter ønsker rikelig med sollys, mens andre ønsker å plasseres med god tilgang på lys, men ikke i direkte sollys. Noen har vært vant til svært høy luftfuktighet mens andre kommer fra tørrere miljøer. De fleste tropiske planter vi har i huset vårt, vokser langs bakken, og får derfor ikke direkte sollys, på grunn av skygge fra høyere trær. I tillegg har ofte miljøene på bakken høy luftfuktighet. Dette bør du også ha i bakhodet når du velger plassering til dine planter. Alocasia er planter som ikke bør stå i direkte sollys, da dette har lett for å svi bladene og gi stygge merker. I tillegg kan du oppleve at plantene tørker raskt opp, noe som fører til at bladene blir slappe og stygge. Planter som tørker for mye opp, kan ofte igjen få problemer når man da vanner de, fordi røttene ikke klarer å ta til seg alt vannet, noe som kan føre til at planten råtner. Ficus og Monstera er derimot planter som kan tåle mer solrike plasseringer, men merk at man bør beskytte de fleste planter fra den varmeste solsteiken. Planter som plasseres uten tilgang på dag-/sollys, vil på sikt ikke trives, da sollys er nødvendig for at cellene i planten skal kunne fornye seg. Når celledannelsen i planten svekkes, blir plantene mer utsatt for skadedyr. 

Tips 3: Gjødsel og næring

Når plantene lever og vokser i det fri, er det konstant tilgang på næring, da blader og annet biologisk materiale brytes naturlig ned og omdannes til næringsstoffer. Når vi har planter i hjemmene våre er det ingen naturlig tilgang på næring, og vi må tilføre plantene dette for at de skal kunne trives og vokse. Man skal ikke undervurdere verdien av næring til plantene. Det er en grunn for at bønder gjødsler mark som dyrkes, og det er også en grunn for at markene harves og nye før sås. Dette er også grunnen til at det er viktig å følge med på plantens røtter, og at man tilfører næring. Ja, det finnes enkelte planter som foretrekker gjødsel med høyere nitrogen innhold, og andre som ønsker høyere phosphate innhold, men generelt er det mange gode plantenæringer på markedet, som er laget for å passe de aller fleste planter. Klarer du ikke helt å finne ut av hva akkurat din plante trenger, så ville jeg gått for en mer generell næring. Heller det enn ingen næring. For å styrke celledannelsen hos plantene dine finnes det også plantenæring som bidrar til dette. Pro-tect er laget for å styrke celledannelsen og kan både brukes sammen med plantenæring, eller neem olje når du vanner planter eller sprayes på bladene for å forebygge mot skadedyr. 

Neem olje er en helt naturlig og nedbrytbar olje laget av neemfrø. Den er ikke giftig og kan brukes av mennesker til både hud, hår og til plantene dine. 

I takt med lyset, er det også lurt å øke gjødslingen av plantene, så en god huskeregel er å gi plantene dine jevnt med gjødsel fra vår til høst (mars-september). De mer hardføre plantene, som monstera og philodendron kan gjødsles jevnt gjennom hele året, men da med lengre intervaller, eksempelvis ved hver 2. eller hver 4. vanning. Trenger du tips til en god gjødsel til grønnplantene dine kan vi anbefale Dyna-gro sin grow

Tips 4: Vasking og stell av plantene

Et annet godt tips for å unngå skadedyr på plantene dine, er ved å vaske bladene. Når støv og skitt legger seg på bladene er dette med på å hindre fotosyntesen, altså dannelsen av nye celler. For at plantene skal ta opp sollys og næring trenger de at vi hjelper dem å holde bladverket rent. Dette kan gjøres på flere måter - den gode gamle bomullskluten kan du ta i bruk, med lunket vann og litt grønnsåpe, for deretter å vaske av bladene. Alternativ to er at du sprayer bladene med neem olje oppløst i vann med pro-tect eller en spiseskje grønnsåpe. Husk å rist flasken godt før du påfører løsningen på plantene, så du er sikker på at oljen har løst seg opp. 

Dusjing av plantene i dusj eller badekar. Alle planter som vokser i det fri er vant med en skikkelig regnskyll fra tid til annen. Dette kan du enkel gjøre i badekaret eller dusjen. Ønsker du ikke å få jord i sluken, kan du enkelt dekke over jorden ved å knyte en plastpose rundt potten. Jeg bruker lunkent vann og skyller godt av alle bladene på plantene når de får seg en dusj. Bruk gjerne fingrene og gni godt på bladene både på over- og undersiden. Sitter det en liten trips der, så er det større sjans for at du får den bort. La planten stå å renne av seg når du har dusjet den ferdig, og utnytt luftfuktigheten som dannes i rommet. Den gir ekstra trivsel til plantene dine. 

Avslutt gjerne dusjingen med en spray med neem olje blanding som du bare lar tørke inn i planten. Når jeg sprayer med neem olje bruker jeg også å spraye stilkene og det øverste jordlaget. 

Tips 5: Se på plantene dine 

En av de beste måtene å forebygge skadedyr på, er å være årvåken på plantene dine. Det er mye lettere å stanse et begynnende tripsangrep, enn et tripsangrep som har tatt helt over planten din. Vær derfor nøye med å se på plantene dine, ser du et blad som har fått en brun flekk, så ta det nærmere i øyesyn. Kanskje er det en liten trips-familie som har flyttet inn. Har du et blad som får lyse gule flekker, er det ofte tegn på spinnmidd eller bladlus. Sjekk bladet, og sjekk de andre bladene på planten. Bladlusa finner man ofte enten på bladet, eller opp langs stilken, og har du et nytt skudd på tur ut, er også dette et yndet sted for bladlusa å formere seg i. Er det bladlus kan du puste lettet ut, for dette er heldigvis en av de enkleste skadedyrene å bil kvitt. Da blander du vann og grønnsåpe på en sprayflaske - vasker planten godt, og sprayer på. Dette kan du godt gjenta flere dager på rad. 

Tips 6: Behandling mot skadedyr

Har du først funnet skadedyr på plantene dine, så sørg for å sett planten for seg selv der den ikke smitter andre planter, og sjekk andre planter som har stått i nærhet av planten med skadedyr. Både trips, spinnmidd og lus kan man behandle ved bruk av neem olje. Dette er behandling som du må gjenta flere ganger for at du skal være sikker på at du har fått bukt med problemet. Ønsker du en raskere løsning finnes det alternativer med gift-blandinger som eksempelvis provanto, som du kan spraye på plantene dine. Husk at det alltid er viktig å gi planten en ordentlig vask først, uavhengig av hvilken måte du velger å behandle planten. 

Trenger du produktene som kan hjelpe deg med å bekjempe skadedyr? 
Her finner du pro-tect, plantenæringer, neem olje og provanto. Lyst på et godt redskap å bruke i bekjempelsen av skadedyr? Har du prøvd plantesprøyte for å dusje plantene dine med?

 


Eldre innlegg