Endelig er det tid for litt ekstra plantestell, eller kanskje noen nye planter?

Ficus Grønnplanter Nyheter Ompotting Planter Plantestell Plechtranthus

Ferien er over

Dischidia Buttons Variagata

For de fleste av oss, er nå ferien unnagjort, og hverdagen venter. Da har vi mer tid hjemme til å pynte opp til høsten, samt tid til å stelle og dulle litt ekstra med plantene våre. Kanskje har en del av plantene takket for seg over sommeren, og det er på tide med litt fornyelse på plantefronten? 

Vi gir dere våre beste tips for plantestell og frister litt med noen av nyhetene som er kommet i butikk!

 

Plantestell

Nå som plantene kanskje har vært litt overlatt til seg selv, eller til en ivrig ferie-vanner, kan det være lurt å ta seg en ekstra sjekk og gå over plantene. Kanskje har noen fått litt for mye vann? Eller har kanskje noen stått litt for lenge tørt? Alt håp trenger ikke være ute for disse plantene. 

1. Sjekk røttene
Ta plastpotten av plantene, og sjekk hvordan røttene ser ut. Er røttene lyse (hvite) og fine lever planten fortsatt, og eventuelle stygge brune/gule blader kan fjernes for å rydde opp. Hvis røttene er mørke brune/sorte, eller tørre/sprø kan du prøve å fjerne alle de stygge røttene, og planten planten i ny pottemiks bestående av jord, perlite og eventuelt bark. Dersom planten har stått i veldig våt jord over tid, bør den få tørke ut, så unngå å vann planten de første dagene etter at du har byttet jord. 

2. Dusj/Vask bladverket
Gi planten en dusj/eller vask over bladene. Bladene trenger sollys for å fornye celledannelsen. Rene støvfrie blader på plantene bidrar til å styrke disse prosessene også kalt fotosyntese. Vil du ha friske og sterke planter, bør du vaske bladene. Dette kan du enkelt gjøre med en bomullsklut med vann på, og ønsker du litt ekstra skinn i bladene, så blander du ei lita tropp med grønnsåpe i vannet du vasker planten med. Planter elsker fukt. Har du mulighet for det, så ta gjerne med deg de store plantene med slette blader inn i dusjen. Dekk til potta med en plastpose slik at du unngår å få masse jord i sluken. Dusj planten med lunka vann og la den gjerne stå i dusjen og renne av seg og trekke til seg all den deilige fuktige dampen. 

3. Ompotting
Gi planter som har det trangt i potta mer plass! Det enkleste trikset for å sjekke om planten din trenger mer plass, er å ta en titt under plastpotta. Kan du se røtter gjennom hullene i bunnen så er det nok på tide å gå opp en størrelse eller to på potta, og få tilført mer jord. Velg en pottemiks som du selv liker, eller som du vet passer bra til planten du skal potte om. Vår favoritt, og som passer til de aller fleste planter er 2 deler jord og en del perlite. Bruker du perlite når du potter om, kan vi anbefale deg å legge den i vann før du bruker den. Da unngår du både det fine støvet som ikke er så heldig å inhalere, samtidig som du unngår at perliten tørker ut jordblandingen. Når du tar planten ut av den gamle plastpotta, bruker vi å klemme forsiktig på jordklumpen, for å ta bort noe av den gamle jorda. Men vær forsiktig, slik at du ikke knekker røttene. Ta ei potte som er en del større enn den planten har stått i. Her kan du vurdere hvor mye større potta bør være, i forhold til hvor mye røtter planten har. Er det stort sett ikke jord igjen, kan du med fordel gå opp en del i størrelse. Fyll et lag i bunnen av den nye plastpotta med jordmiksen, plasser så planten nedi potta, og fyll rundt med den nye jordblandingen din. Trykk forsiktig jorden rundt planten, slik at planten står støtt. Dersom du har en høy plante, eller en klatreplante, kan det være lurt å sette ned en plantestøtte som kommer ganske langt ned i potta. 
Mange mener at man ikke skal potte om planter på høst/vinter. Der kan vi si oss uenig. En plante som har for lite plass, eller som mangler jord sliter med å ta til seg vann og næring. Dette fører ofte til stressede planter som får det tøffere når de skal komme seg gjennom en mørk høst og vinter. 

4. Gjødsel
Bruk gjødsel når du vanner planten. Utpå høsten i september/oktober kan du redusere gjødslingen til hver tredje/fjerde vanning. Vi anbefaler også at man bruker Pro-Tect sammen med gjødsel under vanning. Dette bidrar til å gjøre plantene mer robust, styrker celledannelsen, og er med på å gjøre det lettere for planten å tåle periodene med mindre lys. 

Nye planter

Står favorittpotta di tom etter sommeren, eller trenger du noe nytt og friskt i huset nå som vi går høsten i møte? Vi får ukentlig inn nye flotte planter i mange variasjoner. 

Ficus Schiveriana

En fargerik favoritt hos oss er den limegrønne planten Ficus Schrijveriana. En robust plante som er lett i stellet, og som virkelig "popper" med sine friske farger. Du finner den i nettbutikken vår!

Vi ønsker dere alle ei riktig fin uke, og en lun og hyggelig høst 


Nyere innlegg